Overslaan en naar inhoud gaan

Trouwen en samenwonen

U wilt weten of u iets moet regelen als u gaat trouwen of samenwonen. Het antwoord is: u hoeft uw partner alleen bij ons aan te melden als u een samenlevingscontract hebt, of in het buitenland woont. Als u in Nederland gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap hebt, hoeft u niets te doen.

Samenlevingscontract: meld uw partner aan

Woont u samen en wil uw partner voor nabestaandenpensioen in aanmerking komen? Dan heeft u een samenlevingscontract nodig. Meld uw partner bij ons aan met het formulier verklaring samenwonen (pdf). Stuur ook een kopie van uw samenlevingscontract mee.

Getrouwd of geregistreerd partnerschap: u hoeft niets te doen

U hoeft uw partner niet bij ons aan te melden als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt. Als u overlijdt, kijken we of u een partner had. Uw partner krijgt dan automatisch bericht van ons. 

In het buitenland: meld uw partner wel aan

Als u in het buitenland trouwt, krijgen we dat niet automatisch door van de gemeente. Stuur ons in dat geval een kopie van de huwelijksakte en het paspoort of de identiteitskaart van uw partner.

Bekijk hoeveel nabestaandenpensioen uw partner krijgt

Als u overlijdt, krijgt uw partner een nabestaandenpensioen. Uw partner is met wie u bent getrouwd of een geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract hebt. Bekijk hoeveel nabestaandenpensioen uw partner krijgt.