Overslaan en naar inhoud gaan

Nieuwe pensioenkeuze ‘bedrag ineens’ wordt later ingevoerd

Gepubliceerd op:

Als u met pensioen gaat, heeft u een aantal keuzes. Daar komt binnenkort een nieuwe keuze bij: bedrag ineens. U kunt dan in één keer een deel van uw pensioen opnemen. Dat mag maximaal 10% van uw pensioenkapitaal zijn. Waar u het geld voor gebruikt, mag u zelf weten. De wetgeving hiervoor is nog niet rond. Het was de bedoeling dat u vanaf 1 juli 2023 voor deze mogelijkheid kon kiezen. Dat kan nu waarschijnlijk vanaf 1 januari 2024. Mocht u van deze mogelijkheid gebruik willen maken dan kunt u eventueel de datum waarop u met pensioen gaat hierop afstemmen.

Het is belangrijk om te weten wat de mogelijke gevolgen zijn van de keuze voor een ’bedrag ineens’

Kiest u voor bedrag ineens, dan krijgt u in één keer maximaal 10% van uw pensioen. Het geld kunt u bijvoorbeeld gebruiken voor een wereldreis, verbouwing of aflossing van uw hypotheek. U krijgt dan de rest van uw leven een lager pensioen. En doordat u het geld in één keer krijgt, wordt uw inkomen in dat jaar hoger. Dit kan gevolgen hebben voor toeslagen, zoals de huur- en zorgtoeslag. Het kan ook zijn dat u meer belasting moet betalen, omdat uw inkomen in een hogere belastingschijf valt. Wat de gevolgen precies zijn, hangt af van uw persoonlijke situatie. 

Bedrag ineens is nu nog niet mogelijk

U kunt nog niet kiezen voor bedrag ineens. We kunnen ook nog niet berekenen hoeveel geld u in één keer kan krijgen. Of wat de gevolgen voor u zijn als u kiest voor bedrag ineens. We houden u op onze website op de hoogte over bedrag ineens.