Overslaan en naar inhoud gaan

Nieuwe regels voor pensioen

Laatst aangepast op: 19 juni 2023

De regels voor pensioen werkten jarenlang goed, maar dat is aan het veranderen. Daarom hebben de vakbonden, de werkgevers en de overheid samen nieuwe regels voor pensioen gemaakt. De regels voor de pensioenen bij Pensioenfonds Zoetwaren gaan hierdoor ook veranderen. Hier leest u wat er nu bekend is en hoe we u en uw werknemers op de hoogte houden. Dit is algemene informatie over de nieuwe pensioenregels.

Als werkgever wilt u natuurlijk graag weten waar u aan toe bent. Het wetsvoorstel is goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer. Dit betekent dat de nieuwe wet ingaat op 1 juli 2023. Daarna gaan we samen met onze sociale partners afspraken maken over onze nieuwe pensioenregeling. Als we meer weten nemen we u en uw werknemers stap voor stap mee.

Hoe ziet het nieuwe pensioen er straks uit?

  • De premie wordt het uitgangspunt. Met de nieuwe regels bouwt iedereen pensioen op via een premieregeling. In dit pensioen staat vast hoeveel geld (premie) de werkgever en werknemer voor het pensioen inleggen. Doordat de premie het uitgangspunt wordt, zijn uw kosten voor de pensioenpremies beter te voorspellen. 
  • De pensioenen bewegen mee. Als het goed gaat met de economie, dan kunnen de pensioenen straks sneller omhoog. Maar de pensioenen kunnen ook omlaaggaan als het economisch slechter gaat. De pensioenen bewegen dus mee. 
  • Pensioen wordt transparanter en persoonlijker. Werknemers krijgen straks een eigen pensioenpot en zien hoeveel zij zelf en hoeveel u als werkgever maandelijks inlegt.

Planning

Nieuwe regels voor pensioen zijn er niet zomaar. Hieronder ziet u welke stappen al zijn gezet. En de stappen die nog komen.

Stappen tot 2023

2019 - 2021  
Het pensioenakkoord is gesloten en uitgewerkt in een conceptwetsvoorstel ‘Toekomst Pensioenen’. 

2021  
Het kabinet heeft de reacties op het conceptwetsvoorstel behandeld. 

2022  
De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel goedgekeurd. Het voorstel is daarna naar de Eerste Kamer gegaan.

2023

  • 30 mei 2023: de Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel goedgekeurd. Daarbij is afgesproken dat pensioenfondsen een jaar extra de tijd krijgen voor de nieuwe pensioenregeling. Dit betekent dat de nieuwe regeling uiterlijk op 1 januari 2028 moet ingaan. 
  • 1 juli 2023: de Wet toekomst pensioenen gaat in. De vakbonden en de werkgevers maken afspraken over de overstap naar de nieuwe regels voor pensioen. Wij helpen ze hierbij. We zijn al met de voorbereidingen begonnen.

2025

Onze nieuwe regels voor pensioen zijn klaar en gaan in. Dit moet dus uiterlijk vanaf 2028, maar wij proberen om in 2025 al klaar te zijn. De nieuwe regels gelden dan voor iedereen met een pensioen bij Pensioenfonds Zoetwaren.

Wij informeren uw werknemers

Wij houden uw werknemers op de hoogte van de veranderingen. Bijvoorbeeld op onze themapagina over het nieuwe pensioen. Als er nieuws is, informeren we u als werkgever eerst. Als uw werknemers vragen hebben, beantwoorden we die graag.

Samengaan met Bakkers Pensioenfonds

We willen met de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel één pensioenfonds gaan vormen met het Bakkers Pensioenfonds. Deze plannen waren er al langer, maar het nieuwe stelsel maakt dit samengaan gemakkelijker. Veel voorbereidingen doen we daarom samen.

Lees waarom we samengaan.