Op naar herstel!
Pensioenfonds Zoetwaren levert aangepast herstelplan in bij DNB
Pensioenfondsen hebben eigenlijk maar één belangrijke taak: zorgen dat iedereen het pensioen krijgt waarop hij of zij aanspraak kan maken. Dat valt niet altijd mee. Want hoe lager de rente is, hoe meer geld we daarvoor nodig hebben.
Hoe weten wij of wij genoeg geld hebben voor alle pensioenen? Daarvoor kijken wij naar onze beleidsdekkingsgraad. Onze beleidsdekkingsgraad moet ten minste 117,8% zijn. Dan hebben wij voldoende geld voor alle pensioenen en ook extra geld (reserves) om financiële tegenvallers te kunnen opvangen. Onze beleidsdekkingsgraad is al enige tijd lager dan 117,8%. Dat is dus te laag. Daarom moesten wij een herstelplan (pdf) opstellen en indienen bij De Nederlandsche Bank (DNB).
We kijken ieder jaar of onze beleidsdekkingsgraad aansluit bij het herstelplan of dat we het plan iets moeten aanpassen. Begin 2020 hebben we ons herstelplan aangepast en bij DNB ingediend. Op 4 juni 2020 heeft DNB ingestemd met het ingediende herstelplan.
Eind 2024 weer helemaal hersteld
Volgens ons aangepaste herstelplan (pdf) stijgt onze beleidsdekkingsgraad langzamer dan we vorig jaar dachten. Wij verwachten dat onze beleidsdekkingsgraad op 31 december 2020 109,4% is. Vier jaar later (dus op 31 december 2024) verwachten we dat dit 119,0% is. Dat is dus weer boven de grens van de vereiste beleidsdekkingsgraad.
Als onze verwachtingen kloppen, zijn wij dus eind december 2024 weer helemaal hersteld. Dan heeft het pensioenfonds weer voldoende geld. Niet alleen om alle pensioenen te betalen, maar ook om toekomstige tegenvallers op te vangen. Het is wel belangrijk om te weten dat het hierbij om verwachtingen gaat. Als we te maken krijgen met tegenvallers, kan het langer duren voordat wij volledig hersteld zijn. Voor een volledige verhoging van de pensioenen moet de beleidsdekkingsgraad trouwens hoger dan 117,8% zijn, namelijk 124,6%. Als er daarna nog geld over is, kunnen we de gemiste toeslagen stapje voor stapje inhalen.
Wat is een herstelplan?
Het herstelplan (pdf) is geen groot rapport. Het is niet meer dan een cijferoverzicht op 1 pagina en een vragenlijst.
In het herstelplan geven wij aan hoe snel wij verwachten dat de beleidsdekkingsgraad weer hoog genoeg is. Met andere woorden: wanneer denken wij weer helemaal hersteld te zijn?
Wanneer moeten we een herstelplan opstellen?
Onze beleidsdekkingsgraad moet ten minste 117,8% zijn. Als onze beleidsdekkingsgraad over een langere periode lager dan 117,8% is, moeten wij bij DNB een herstelplan indienen.
Hoe verwachten wij dat we voldoende reserves krijgen?
Onze beleidsdekkingsgraad moet omhoog. Als de beleidsdekkingsgraad weer hoog genoeg is, hebben wij voldoende reserves. Wij hebben die reserves nodig om financiële tegenvallers op te vangen.
Er zijn twee dingen die veel invloed hebben op onze beleidsdekkingsgraad: de rentestand en het rendement op onze beleggingen. Hieronder leggen we dat verder uit:
Rente
De rente heeft veel invloed op de beleidsdekkingsgraad van pensioenfondsen. Als de rente stijgt, gaan onze verplichtingen omlaag. En lagere verplichtingen betekenen een hogere beleidsdekkingsgraad.
Niemand weet zeker of de rente de komende jaren gaat dalen of stijgen. Om te voorkomen dat pensioenfondsen de ontwikkeling van de rente te optimistisch inschatten heeft DNB voorgeschreven dat in het herstelplan geen rekening mag worden gehouden met de positieve effecten van een stijgende rente. Daarom draagt de rente in het herstelplan niet bij aan het herstel.
Rendement op onze beleggingen
Door de lage rente hebben we steeds meer geld nodig voor uw pensioen. Gelukkig komt er bij het pensioenfonds ook veel geld binnen. Allereerst de pensioenpremies die werkgevers en hun werknemers samen aan het pensioenfonds betalen.
Met een groot deel van die premies beleggen wij. Die beleggingen leveren geld op. Dat noemen we rendement. We verwachten dat het rendement op onze beleggingen gaat stijgen: van 3,2% in 2020 naar 3,7% in 2029.
Wat is de beleidsdekkingsgraad?
De verhouding tussen ons vermogen en onze verplichtingen heet de beleidsdekkingsgraad. Ons vermogen is het geld dat we hebben om alle pensioenen te kunnen betalen. Het betalen van alle pensioenen noemen we onze verplichtingen.
Als ons vermogen even hoog is als onze verplichtingen is de beleidsdekkingsgraad precies 100%. Dat is niet genoeg. Het vermogen moet altijd meer zijn dan de verplichtingen. Dan is er namelijk ook voldoende geld om financiële tegenvallers op te vangen. Een beleidsdekkingsgraad van 117,8% vindt DNB voldoende.
Meer informatie over de beleidsdekkingsgraad leest u op de financiële pagina.